Bývalý priateľ si zobral pôžičku

OTÁZKA

Bývalý priateľ si zobral pôžičku

Dobrý večer, chcela by som vás poprosiť o radu. S bývalým priateľom som bývala 12 rokov a počas našich spoločných rokov si na môj podnet zobral pôžičku z Poštovej banky. Po našom rozchode však pôžičku prestal splácať a teraz ma tlačia exekútori, aby som zaňho uhradila dlh. Hovorí, že spláca, no iba s 30 eurami mesačne, čo im evidentne nestačí. Po rozchode s ním som si našla nového partnera, ktorý sa neskôr stal mojím mužom. Moja otázka znie: Môže exekútor zablokovať účet môjho manžela, keďže tento dlh vznikol ešte pred naším sobášom? Môj muž vlastní dom, za ktorý si vzal hypoteku, zatiaľ čo ja nemám prakticky žiadny majetok. Rozmýšľame, že by sme mali niečo vybaviť u notára, ale hlavne ma zaujíma, či je možné, že by exekútor na účtovníctve zablokoval účet môjho manžela. Ďakujem pekne za radu.

ODPOVEĎ

Bývalý priateľ si zobral pôžičku

Dobrý deň, ak si bývalý priateľ zobral pôžičku, potom má primárne on povinnosť splácať dlh. Ak nastúpili už exekútori, znamená to, že muselo prebehnúť súdne konanie. 

Ak dlh vznikol pred sobášom, potom exekútor nemôže z dôvodu tohto dlhu siahnuť nielen na spločný majetok ale aj na majetok manžela, ktorý patrí jemu. Nemôže mu zablokovať účet.

Určite si tiež zrušte BSM a to súdnym konaním


Odpovedal: JUDr. Milan Ficek, advokát, Bratislava
www.ficek.sk


Chceli by ste zmluvu skontrolovať?

JUDr. Milan Ficek
JUDr. Milan Ficek
Advokát
Advokátska kancelária Ficek & Ficeková
Sídlo: Žilinská 14, 81105 Bratislava

Reklama