Vymahanie M.B.A. finance

OTÁZKA

Vymahanie M.B.A. finance

Dobrý deň, rada by som sa opýtala ohľadne spoločnosti M.B.A. Finance. Som si vedomá, že mám pohľadávku v poisťovni Uniqa vo výške 170 eur. Spoločnosť M.B.A. mi pred týždňom poslala e-mail s tým, že sa im mám ozvať. Ozvala som sa im a oznámili mi, že mám u nich dlh. Samozrejme, som o tom vedela a bola som pripravená dlh uhradiť. Predpokladala som, že sa suma navýši, ale keď mi povedali, že musím do týždňa uhradiť pohľadávku voči poisťovni Uniqa na ich účet vo výške 174 eur a zároveň im zaslať 89 eur za náklady vymáhania, bola som prekvapená. Je to 50% dlžnej sumy a zdalo sa mi to veľmi veľa. Vedela som, že toľko momentálne nemám a opýtala som sa, či to možno uhradiť aspoň na dve splátky. Pani mi vtedy odpovedala dosť nepríjemným tónom, že musím okamžite zaplatiť a položila telefón. Chcem sa spýtať, je možné, aby mi poslali len jeden e-mail a potom si za to účtovali 89 eur? Zaujímalo by ma, na základe čoho mali tie náklady vypočítané. Chcela som vedieť, koľko mi suma vzrastie, ale zase mi nevedela odpovedať tou istou nepríjemnou manierou. Dokonca ani exekútor si neúčtuje také vysoké poplatky za vymáhanie. Do splatnosti som uhradila na účet Uniqa poisťovne čiastku 174 eur, ale ich náklady na vymáhanie pohľadávky som zatiaľ nezaplatila, pretože sa snažím zistiť, či je to vôbec v poriadku. Za jeden e-mail, v ktorom ma upozorňujú, že som dlžníčka, si pýtajú až 89 eur. Dokonca som im volala aj za vlastné náklady. Ďakujem za odpoveď.

ODPOVEĎ

Vymahanie M.B.A. finance

Dobry den, pokial ide o vymahacsku spolocnost, tak tato si nemoze ziadat neodovodnene naklady vymahania. Mohli by ziadat maximalne postovne naklady. 

 

Ak si nezvolili advokata, potom tieti trovy pri sume 170 eur nemozu byt 89 eur. Urcite to neplatte, napiste im ale list, ze chcete vediet sumu za vymahanie a ako k nej dospeli. Mozu v tom byt totiz aj uroky. To musite zistit listom.


Odpovedal: JUDr. Milan Ficek, advokát, Bratislava
www.ficek.sk


Chceli by ste zmluvu skontrolovať?

JUDr. Milan Ficek
JUDr. Milan Ficek
Advokát
Advokátska kancelária Ficek & Ficeková
Sídlo: Žilinská 14, 81105 Bratislava

Reklama